Nya PC-Attityder, 1 - Den Här Datorn

Säg efter mig nu: Det finns ingenting som heter Den Här Datorn. Bra. Repetera med din familj och dina arbetskamrater dagligen tills du är säker på att ingen glömmer. Läs sen vidare.

”Det går inte på den här datorn,” ”Min dator kan inte det,” ”Min burk vill inte” är abstrakta ursäkter utan mening; det enda vi säger är att vi har ett problem som vi inte förstår och inte kan beskriva. I öronen på dina vänner som kan lite mer om apparaten de förlitar sig på så mycket låter det förstås väldigt korkat. Det är därför du aldrig kommer att säga det igen.

Fakta: En dator (Wikipedia) består av flera komponenter med olika uppgifter. När något inte går som du vill är det en eller flera av dessa delar som inte beter sig som du förväntade dig. Med lite baskunskaper om vad din ”burk” innehåller blir det lättare för dig att hitta lösningar på dina problem. Och din omgivning kommer att förstå att du intresserar dig för vad du klagar på och därför vara mer villiga att erbjuda hjälp.

Titta närmare på Wiki-artikeln som jag länkade till i stycket ovan, eller kom ihåg den som en referens som du kan behöva i framtiden.

Kortfattat består en dator av hårdvara, d v s de tekniska prylarna som är monterade i ”burken” och har som uppgift att styra användningen (moderkort), lagra data/information (hårddisk), komma ihåg de uppgifter du gett hårdvaran genom att trycka på tangentbordet eller klicka på skärmen (minne), bearbeta alla processer (processor, CPU), skapa ljud (ljudkort), koppla upp dig på nätet eller till andra datorer (nätverkskort, modem) – och så vidare.

Programmen som får datorns komponenter att reagera på olika vis när du trycker på en knapp eller klickar med muspekaren på skärmen kallas mjukvara.

Vill du veta mer om hur du hittar information om vilka delar din dator består av, läs nästa artikeln som följer efter denna, ovan.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Länkar till artikeln:

Skapa en länk

<< Hem