Tagga Bokmärken på Delikata Delicious

Ett bättre sätt att hålla ordning på bokmärken än att gömma dem i webläsarens "favoriter"-mapp är nya system där du ”taggar” varje bokmärke med ett nyckelord. På så vis kan du se vilka sidor andra användare har sparat med samma tagg och hitta nya källor för information. Dina bokmärken är öppna för andra att se, om du vill.

- Praktiskt om du vill att din mamma ska kunna hålla koll på vilka recept du samlar, mindre roligt om du glömmer att gömma dina sidor om hur man behandlar genitaliska vårtor eller smutskastar sin chef.

Del.icio.us är ett av de mest populära systemen för "sociala bokmärken" (Wikipedia, Eng.). På sidan "Popular" ser du vad andra tycker är läsvärt just nu – en bra hjälp i dagens uppsjö av Internetsidor. Tjänsten är gratis. Det tar bara en halv minut att registrera sig på startsidan med användarnamn, lösenord och e-mail.

Fördelarna med Del.icio.us är flera:

Lätt att spara. På sidan http://del.icio.us/help/buttons hittar du s k ”Bookmarklets” som du drar till din webläsares bokmärkesfält (alt. högerklicka och spara till foldern ”Länkar” i ”Favoriter”). Med den funktionen installerad är det bara att klicka på Del.icio.us ”bokmärklet” så sparas sidan du tittar på. Ett fönster öppnas; du skriver in dina taggar och om du vill, ytterligare information.

Snabbt att hitta. Dina bokmärken listas direkt på din sida och alla dina taggar listas i en spalt på sidan. Klicka på en tagg så kommer alla sidor du sparat med den taggen fram direkt. För att se ett exempel, titta på min sida, http://del.icio.us/datorliv.

Flera taggar för samma sida gör att du inte behöver komma ihåg exakt hur du taggade en websida. Du kan söka dina bokmärkta sidor om du inte vill bläddra bland taggarna. Allt sparas på webben. Även om åskan slår ner och raderar din hårddisk finns dina Delicious bokmärken kvar. Glömmer du ditt lösenord skickas det till din e-mail adress på ett par sekunder.

Delade bokmärken är en resurs – du och andra ser snabbt vad som är hetast på nätet just nu. Delar du intressen med vänner behöver ni inte skicka länkar fram och tillbaka, bara håll koll på varandras Delicious-sida.

Gömma bokmärken?
Gör det om du måste. Det är en ny funktion i Delicious och alla tycker inte att den hör hemma i ett socialt Internet. Jag håller med, men ibland vill man kanske inte visa hela världen att man sparar all information om ”symptom att du är på väg att bli en yxmördare" eller är dum nog att tycka Gudrun Schyman är smart.

För att dölja bokmärken, titta efter rubriken ”experimental” i ”Settings” avdelningen. På sidan ”Private Saving” bockar du för ”allow private savings of bookmarks” och trycker på ”change settings” knappen. Därefter, varje gång du sparar ett nytt bokmärke finns det en ruta där du kan kryssa för om du vill dela det bokmärket eller inte.

Vill du spara den här sidan och skapa ett Del.icio.us konto samtidigt, tryck på den lilla blå/grå/vit/svart färgade kvadraten högst upp till höger på den här sidan. Knappen finns också i spalten till vänster, under rubriken ”Spara Sidan.” Du kan spara alla sidor du läser på den här bloggen genom att klicka på denna Del.icio.us symbol.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Länkar till artikeln:

Skapa en länk

<< Hem