Dags att skaffa .mobi domäner

Nu kan allmänheten registrera .mobi domäner. I går (26 Sept.) inleddes den allmäna registreringen med en "landrush" fas som är öppen för alla och som inte kräver att ett varumärke är kopplat till domännamnet. När "landrushen" är över 11 Oktober blir .mobi domänerna billigare.

Innan dess är priset ca USD 30 per år. Principen först till kvarn gäller för registrering. Själv hittade jag ingen registrator i Sverige som verkade ha så stor koll på det här, men amerikanska GoDaddy.com som är en jätte på marknaden fixade registreringen av mina .mobi domäner på några minuter mot en vanlig e-kort betalning. Registrera .mobi här. Var uppmärksam på att minimum-perioden för ett köp är två år - totalsumman för en domän blir alltså USD 60 och några öre (25 cent går till regulatorn, ICANN).
När du beställer en .mobi domän förbinder du dig också att anpassa sajten på domänen för att passa navigering via mobila enheter. Det finns riktlinjer och testsidor på den officiella registratorns hemsida, dotmobi.

Så här gör du
I sökfältet: om en domän inte är ledig kommer ett Error meddelande fram efter sökningen. Är någon men inte alla sökta domäner lediga visas de i versaler i sökfältet. Klicka då på Search igen så kommer du till registreringssidan. Är alla sökta domäner lediga hamnar du direkt på sidan för registrering där du ombeds skapa ett nytt konto om du inte redan har ett.

Annars är det inga konstigheter med GoDaddy - företaget har även telefonsupport. Till skillnad från svenska domänadministratörer innehåller GoDaddy´s registreringssida flera boxar som kan kryssas för specialerbjudanden, mestadels e-mail reklam.

Efter du avslutat ditt köp kommer bekräftelse via e-mail. Du får också ditt logg-in nummer och kan gå till kontrollpanelen. Den är faktiskt utmärkt; hjälp instruktioner visas alltid i en spalt till höger. Vill du peka om domänen kan du göra det. Annars går det bra att parkera den hos GoDaddy tills vidare utan kostnad.

Ett minus: alla dina kontaktdetaljer visas automatiskt i .mobi whois. Du kan ändra alla detaljer från GoDaddy´s kontrollpanel. Du kan också beställa ett "privacy" skydd i olika nivåer för under tio dollar per år och domän.

Taggar: , , , , , , , , , , , , , ,

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Länkar till artikeln:

Skapa en länk

<< Hem