Kontrollera Stavning i Firefox

Det går att kontrollera stavningen direkt i den senaste versionen (1.5.0.4) av webläsaren Firefox med ett verktyg som heter ”Spellbound.” Det är fortfarande under utveckling och måste installeras separat. Det finns svenska språkfiler. Ordböckerna är desamma som används av OpenOffice projektet.
För vem är det här? Den som skriver mycket på webben, t ex i chattar, bloggar, forum. Finns alternativ? Ja, du kan t ex använda
Google Verktygsfält
för Firefox. Men du får ingen automatisk
stavningskontroll och med längre texter tar Google längre tid.

Så här installerar du Spellbound och ordböckerna:

1. Hämta Spellbound här. Vill du veta mer först så kan du titta på den
här
diskussionsgruppen. Den här installationen förutsätter att du redan har installerat webläsaren Firefox.

2. Har du tidigare versioner av stavningskontroll och Spellbound installerat i Firefox (eller Thunderbird) måste du plocka bort dessa innan du går vidare med installationen.

3. Spellbound installeras som ett vanligt Tillägg. Klicka på Installera när Spellbound är markerat i fönstret för Tillägg. Det fönstret ska komma upp automatiskt. Om inte, öppna genom att välja Tillägg i huvudmenyn Verktyg. Är inte Spellbound med på listan i Tillägg så får du öppna
Filhämtaren – också i huvudmenyn Verktyg.

4. Starta om Firefox.

5. Kontrollera att Spellbound är installerat genom att öppna Tillägg från huvudmenyn Verktyg. Spellbound-ikonen och versionsnumret ska synas.

6. Kan du se två nya ikoner i webläsarens verktygsfält? Om inte: högerklicka
på ett ledigt utrymme i ett verktygsfält. Välj Anpassa. Leta rätt på Spellbound-ikonerna (två st.). Välj en och dra den till en plats i verktygsfältet där du vill ha den. Gör samma sak med nästa ikon.

Nu är Spellbound installerat. För att du ska kunna kontrollera stavningen måste du också installera språkfiler. Så här gör du:

7. Språkfiler finns att hämta här. Välj ett språk genom att klicka (vänster) på en länk. Eller: Du kan också installera den svenska språkfilen direkt genom att klicka här.

8. Tillägg fönstret ska öppnas automatiskt igen. En box som säger att filen är installerad dyker upp. Klicka ok.

9. Efter du klickat ”Ok” försvinner språkfilen från fönstret Tillägg. Det är normalt. Språkfilen är nu installerad.

Du kan nu rättstava allt du skriver i Firefox. Så här gör du:

10. Markera text du skrivit i Firefox.

11. Klicka på Spellbound-ikonen med en bock. Ett kontroll-fönster öppnas.

12. Längst ner till vänster finns en meny där du ska välja språk. Klicka sedan på knappen för ”kontrollera dokument.”

Du kan också välja automatisk rättstavning genom att klicka på den andra Spellbound ikonen i ditt verktygsfält. När du stavar fel kommer en röd rad att markera det felstavade ordet; rättningen visas när du högerklickar.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Länkar till artikeln:

Skapa en länk

<< Hem