Synkad Webläsare

Om du synkroniserar din webläsares inställningar med Internet så kommer webläsaren att fungera som hemma när du är borta. Oavsett vilken dator du använder har du alltid tillgång till bokmärken och sparade lösenord.

Det är Google som har lanserat ett nytt tillägg för webläsaren Firefox. Google Browser Sync. sparar också historia om vilka websidor du har besökt. Om du vill så öppnar Firefox automatiskt samma flikar som du jobbade i förra gången du använde Firefox - även om det var på en annan dator.

Google säger att all information är lösenordskyddad och krypterad och att vi därför inte behöver oroa oss för att obehöriga kommer åt känslig information. (Tips: IDG).

Tillägget har en nackdel: det tar längre tid att starta Firefox eftersom webläsaren först ska hämta information från nätet. Google ber oss ha tålamod, det kommer gå snabbare i framtiden. Det är skäl nog för mig att inte installera tillägget nu (jag arbetar dessutom alltid på samma dator).

Att backa upp så mycket som möjligt på Internet är dock en bra idé. Här är några alternativa metoder du kan använda i väntan på ett snabbare Google Sync.:

1) Använd tillägget Foxmarks om du har Firefox 1.5. Webläsarens bokmärken synkroniseras automatiskt. Du får en sida på Internet där din mapp för bokmärken är identisk med din mapp för Firefox favoriter på datorn.

2) Använd Del.icio.us, enbart eller tillsammans med Foxmarks. Se min tidigare artikel om Delicious här.

3) I Internet Explorer, spara bokmärken med Google Verktygsfält. Använder du någon gång en dator utan Googles verktygsfält så går detta snabbt att installera (och ta bort). När du loggar in på Google (Accounts) får du tillgång till dina bokmärken. Googles Verktygsfält för Firefox har för närvarande inte funktionen Bokmärken.

4) Pluck sparar dina RSS/Atom feeds och vanliga bokmärken. Använder du Pluck Web tillsammans med Firefox-tillägget eller IE-konsolen så synkas dina bokmärken och kan nås från alla datorer när du loggar in på Pluck. Samma företag har en "social" bokmärkestjänst som liknar Del.icio.us, se Shadows.

Liksom Google är alla tjänster ovan gratis. Du får inte allt som Google Sync. kan erbjuda men är ett alternativ om du inte vill vänta på att Firefox ska syncas med Google när du startar webläsaren. Vill du bara backa upp dina bokmärken är Foxmarks ett smidigt verktyg. Använder du IE lika ofta som Firefox är Delicious och Pluck ett smartare sätt att se till att du alltid har tillgång till dina bokmärken.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Länkar till artikeln:

Skapa en länk

<< Hem