Kom-i-gång Blogga, Tio Tips

För dig som funderar på att starta en blogg har jag listat några erfarenheter som förhoppningsvis gör det lättare för dig att komma i gång. Här är mina Topp Tio Tips för nya bloggare:

1. Välj ett tema, vilket som helst. Din blogg kan handla om dina barns uppväxt eller "råvarukomponenter i husvagnsdäck." Det viktiga är att du vet vad du ska blogga om. Det blir en röd tråd som skiljer din blogg från mängden. Utstickare om andra ämnen är tillåtet, men utan ett tema blir din blogg bara ett hopkok om allt mellan himmel och jord.

2. Blogg-verktyget ska vara roligt att jobba med. Själv använder jag Blogger för datorliv. Jag trivs med Bloggers utseende, funktioner och hjälpsidor. Jag tittar snett åt andra plattformar ibland, t ex Wordpress (gratis) och Type Pad (kostar). Välj en plattform som känns rätt att börja och fortsätta med.

3. Husera gratis. Blogger, Wordpress etc. erbjuder gratis "hosting" så om du inte redan vet att din blogg verkligen kommer behöva eget utrymme, håll dig inom huset. Du sparar pengar och slipper tekniska bekymmer. Det går att flytta senare.

4. Fokusera på innehållet. Din blogg kan alltid bli snyggare och häftigare - men glöm allt som inte är basfunktioner tillsvidare. Satsa i stället på innehållet och fyll bloggen med artiklar. Välj takten själv. Skapa nytt material, d v s sådant som du skriver själv. Att bara posta länkar till vad andras material är bara trist och ett säkert sätt att styra så att din blogg blir bortglömd. Berätta varför du tycker en artikel eller sajt är intressant innan du länkar till den.

5. Sök inspiration. Använd Internet för att få tips och lära dig mer om ditt område. Tidningsartiklar och inlägg på Wikipedia är bra resurser som du också kan länka till för att dina läsare ska kunna fördjupa sig.

6. Var social. Du skriver inte för din skrivbordslåda, du behöver inte isolera dig. Se till att din blogg har en funktion för kommentarer från läsare. Ha en e-mejl adress så att dina fans och kritiker kan kontakta dig. Besök andra bloggar och dela med dig av dina synpunkter. Var frikostig med beröm. Klistra in adressen till din egen blogg.

7. Förbli anonym. Om du inte nödvändigtvis vill att hela världen ska kunna identifiera dig med vad du skriver så skaffa ett alias. Det gör att du lättare vågar säga vad du tycker utan att behöva tänka på hur din blogg uppfattas av kollegor och framtida arbetsgivare. Är du väldigt mån om att vara privat måste du komma ihåg att skapa nya, anonyma e-mejl adresser innan du registrerar bloggen.

8. Gör det lätt att hitta din blogg. Tagga och bokmärk allt du publicerar. Läs om hur du använder den sociala bokmärkestjänsten Del.icio.us. Lär dig framförallt att använda Technorati. Se till att din blogg finns hos Google Sitemaps. Registrera dig hos portaler och i kataloger.

9. Sluta inte blogga för att ingen läser. Det finns verktyg som räknar antalet besökare och berättar vart de bor, vilken dator de använder och mycket annat. Du kommer bli besviken. Var inte det. Din blogg är en bland flera miljoner. Är du flitig och social kommer du ha ett dussintal trogna läsare efter några månader. Är du duktig, unik eller bara råkas säga något som uppmärksammas av stora sajter kommer du få toppar med mer läsare än du trodde var möjligt. Fråga dig också om många läsare är viktigt för just dig. Privata nätverk blir allt vanligare. Du bestämmer själv vilka medlemmar din grupp har och vem som kan läsa din blogg.

10. Redigera hårt, om och om igen. Bara för att vi skriver i realtid på Internet får vi inte vara slafsiga. Utan irriterande misstag stannar våra läsare lite längre, läser vidare och blir mer benägna att återvända.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Hem