Låt Nyhetsflödet Komma till Dig
tisdag, juli 11, 2006
Datorliv tittar närmare på några populära RSS-läsare.
När det gäller RSS finns det för närvarande två sorters webanvändare:
1) de som använder det hela tiden,
2) de som inte kan lista ut vad de där orange knapparna är till för... (Bitwise)
De brandgula knapparna - som i övre högra hörnet på den här sidan - indikerar att sajten du är på även skickar ut sitt innehåll i ett format som heter RSS eller Atom. (Wikipedia. Med sådana kanaler kommer informationen till dig - du behöver inte besöka sajten. Den här är den första posten i en serie som tittar närmare på program och webtjänster som du kan använda för att prenumerera på sajters RSS/Atom kanaler (eller "flöden" från engelskans "feed"). Numera klarar de flesta sådana program båda formaten och för att göra det lite enklare omnämns ofta bara RSS.
Fördelen med RSS är att det går snabbare att hantera stora mängder information. Jag har t ex en mapp med flöden från alla stora svenska dagstidningar. Artiklarna samlas i den mappen vartefter de publiceras. En annan mapp innehåller flöden från mer än femtio webtidskrifter som handlar om teknik och Internet. Utan den mappen skulle det ta flera timmar att skanna websajternas rubriker varje morgon. Nu tar det en kvart. Eftersom RSS och Atom är lättviktsformat - ofta bara text eller en ingress - tynger många prenumerationer inte ner systemet.
För sajter som inte uppdateras regelbundet, som bloggar och företagssajter, gör RSS att jag slipper öppna dessa sidor i min webläsare bara för att finna att de inte har någon ny information. Du kanske också har lagt märke till att den orange symbolen (på väg att bli standard) dyker upp på sajter där användare kan posta sina egna inlägg. Det är ett jättebra sätt att få veta när någon gör ett inlägg i en diskussion som jag vill bevaka.
Det finns flera hundra RSS-läsare. Vissa körs som program på datorn. Några finns bara som webtjänster. Andra går både att installera och använda via webben. Gemensamt för de program och tjänster som jag beskriver i den här serien är att de är gratis och populära - fungerar det för andra ska det fungera för dig.
Det finns också webläsare som hanterar RSS-kanaler själva. Eftersom de har begränsade funktioner beskriver jag dessa bara med några korta ord här nedan. Det avslutar den här posten. Nästa avsnitt handlar om program som du installerar och börjar med att beskriva Pluck RSS-Reader.
RSS/Atom i Webläsare
Flock
Den senaste stjärnan på webläsarhimlen är Flock som trots att den bara är i beta fas 1 har en utmärkt RSS läsare. Dock saknas den två-delade horisontella designen jag tycker är nödvändig. Designteamet måste också jobba på att bli av med oanvänt utrymme på sidorna. Ändå, Flock är en härlig upplevelse. Men en förälskelse kan bli farlig: Flock saknar opml import/export så det går inte att snabbt ladda en lista med sparade bokmärken/kanaler. Lösningen är två tillägg: ett Firefox tillägg som heter opml support, och ett Flock tillägg som konverterar FF tillägg till Flock. Med dessa är det bara att tuta och köra. I beta 1 alltså.
Opera
Opera hanterar RSS kanaler i ett fönster som är delat horisontellt. Rubriker överst, artiklar under. Det är en klassisk layout som gör det lätt att bläddra. Däremot måste man peka sig fram med musen i huvudmenyn för att få fram nästa kanal/bokmärke. Det ledsnar i alla fall jag på snabbt. Opera får ett plus för sina nya "manicker" i version 9. De kallas också för "widgets" (eller gadgets hos Google). Några sådana hanterar RSS och kan lyftas ut på skrivbordet - på så vis är de tillgängliga hela dagen om du vill, även om du inte har webläsarens sidor synliga.
Firefox (Mozilla)
Firefox kan hantera flöden men listar alla artiklar som vanliga bokmärken vilket skapar en lång och svårläst lista i sidofältet. Flera tillägg till Firefox utökar funktionerna men alla (som jag har sett) har samma problem. För att prenumerera på RSS/Atom flöden är Firefox utmärkt. När ett flöde upptäcks på en websida lyser den orange ikonen i adressfältet. Ett klick på den är allt som behövs för att spara flödet som ett bokmärke. När sajter uppdateras hamnar artiklarna i samma mapp.
Internet Explorer 7 beta 3
Opera och Internet Explorer 7 har en funktion för att etikettera flöden som gör det mycket lättare att hitta tillbaka i informationsmängden. IE7 är i Beta, det är version 3 som klarar både RSS och Atom. Layouten är imponerande och Microsoft har skapat tillräckligt många funktioner för att tillfredsställa de flesta användare. Dessvärre höll IE7 beta 3 inte vad den lovade när det gäller att importera flöden (s k .opml import) som jag sparat i en fil sedan tidigare. Sålunda åkte programmet ut lika snabbt som det kom in - i avvaktan på den färdiga versionen.
Nästa avsnitt: RSS-Läsare att Lita På
Taggar: