RSS-Läsare att Lita På - del 2 i en serie

Det här är det andra avsnittet i Datorlivs titt på RSS-läsare. Introduktionen och noteringar om webläsare som klarar RSS på egen hand hittar du här.

Installerade program

En RSS läsare som är installerad på datorn fungerar ungefär som ett e-mail program. Informationen - t ex artiklar - hämtas när du vill eller på vissa tider. Materialet sparas på datorn så länge som du vill, ungefär en vecka brukar vara standard. Eftersom RSS/Atom är ett lättviktsformat - oftast bara text - tynger det inte ner systemet. Personligen föredrar jag en installerad läsare eftersom det går lite snabbare att navigera i material som finns i burken.


Pluck

Pluck installeras som ett tillägg i webläsaren. I mina ögon är det en fördel att inte behöva köra ett separat program - särskilt när man klickar på länkar för att se en artikel i sin helhet (html format). Finurligt nog synkroniserar Pluck också inställningar och prenumerationer mellan webläsare och webtjänsten. Bokmärken och kanaler blir på så vis tillgängliga i både FF och IE, samt på webben i fall du är på en dator utan de installerade tilläggen.

Av de tre versionerna är det Pluck IE som är bäst med flest funktioner och en tjusig uppställning i tre delar med ett sidofält och två horisontella fönster för rubriker respektive artiklar eller sammandrag.

Se Plucks egna skärmdumpar (IE och FF) här.

Pluck matchar också sökord med nya kanaler med den inbyggda tjänsten Feedfinder. Det går också att söka på nyckelord i den egna mappen. Jättebra om jag vill veta vad alla mina favoritsajter har skrivit om t ex fotbolls VM på en viss dag.

Lägga till prenumerationer är enkelt: antingen med den brandgula RSS knappen som lyser i Pluck när det finns ett aktivt flöde. Eller med "Add Feed" knappen (IE, FF, Web) som automatiskt skriver in adresser som du kopierat och ber dig markera mappen som kanalen ska sparas i. Liknande knappar på websidor startar oftast samma funktion. Om du vill kan de be Pluck kontrollera kanalen med Feedfinder först så att du vet att det fungerar. Har du inte öppnat Pluck finns det en 'Pluck It' bookmarklet (Wikipedia, eng.) som kan läggas i läsarens länkfält.

Även de bästa är inte perfekta. Synkroniseringen för Firefox har inte fungerat de senaste dagarna och Pluck säger att de inte vet när problemet kommer att åtgärdas. Det är alltså ingen idé att installera Pluck FF just nu. I Pluck för IE finns ingen funktion för att logga ut. Är ni flera användare med egna identiteter i Windows kan det fungera ändå eftersom inställningar sparas i användarprofiler.


Klipfolio

Multifunktionell är nog det rätta epitetet för lilla Klipfolio som residerar nästan obemärkt på skrivbordet hela dagarna. - Tills du kollar väderrapporten, börskursen, e-bay, senaste jordskalvsmätningen, e-mailen eller artiklarna som du prenumererar på i RSS. Frekvensen för uppdateringar kan ställas in för varje kanal och du väljer om du vill att Klipfolio ska meddela när ny information anländer. Eftersom Klipfolio bara finns i storlek Small är det inte ett alternativ för massiv nyhetsbevakning. Men för att hålla ett öga på utvalda informationsflöden, smått som stort, är Klipfolio ett utmärkt val. Eftersom moduler skapas av användare som delar med sig är det inte säkert att alla kanaler alltid fungerar men det finns en uppsjö att välja från så problemet är snarare att kunna hålla igen.


Fler Klipfolio skärmdumpar.


Awasu

Awasu är en avancerad RSS-läsare som också finns i betal-versioner med utökade funktioner. För personligt bruk räcker gratis varianten gott och väl. Designen är i Outlook-stil, på gott och ont. En stor fördel är att olika kanaler kan öppnas i olika flikar på samma gång. Som Awasu användare tog jag mig aldrig tid att klura ut alla kluriga funktioner och oförklarliga egenheter. Opml import finns men det går inte att importera hela listan på en gång, varje feed måste klickas vidare och eventuellt ställas in. Mapparna kallas kanaler och det finns bara fem. Detta sagt, när systemet är i gång kan man kombinera kanaler, etikettera kanaler, söka kanaler, skicka vidare kanaler och en hel del annat. Awasu är också en fullgod webläsare - utmärkt när man vill se html versionen av en websida. Är du seriöst intresserad ska du se vad Awasu erbjuder, det är mycket mer än en vanlig RSS-läsare.

Bild på Awasu.


Andra RSS-läsare (som jag inte provat själv)

RssReader av Ykoon ser bra ut med horisontella paneler och färdig för IE7. Den kräver dock Microsofts .Net paket som jag undviker att installera.

Microsoft listar fler RSS-läsare som installeras som tillägg till IE7. Inte alla är gratis.

Bitwise utvärderar FeedReader (verkar bra), SharpReader och Awasu.

TechCrunch tittar på flera läsare, några är omnämda i den här serien (ovan och i kommande avsnitt).

News on Feeds listar ett hundratal läsare för olika operativsystem.

Nästa del i serien om RSS, Atom och "Flödesläsare" handlar om web-baserade alternativ för att hantera kanaler, bl a Gritwire och Google Reader.


0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Hem