Välja RSS-läsare på Webben - del 3 i serien

Det går snabbare på webben med RSS. Se till att du väljer rätt RSS-läsare så att du inte förlorar tid på att testa tjänster som inte motsvarar dina förväntningar. Den här artikeln väljer dig att välja bland webbaserade RSS-läsare. Tidigare avsnitt handlar om webläsare som hanterar RSS/Atom själva och RSS-läsare som du installerar på datorn. Den första artikeln förklarar också begreppen RSS och Atom och vad den där orange-färgade symbolen står för.

Google Reader

Den finns inte på de svenska Google sidorna ännu men du hittar Googles webbaserade RSS-läsare på adressen http://reader.google.com. Du behöver ett användarkonto hos Google - vilket du redan har om du kan logga in på andra Google tjänster, t ex Gmail. Annars tar det bara ett par minuter att registrera sig.
Uppdatering 30/09/2006: Google Reader har bytt design. Läs mer på den här bloggen.

Lägga till favoriter i Google Reader går snabbt. Skriv in en webadress, en RSS-adress eller ett nyckelord i sökfältet. Som du ser på bilden nedan hittade Google ett RSS eller Atom flöde för den här sajten, datorliv.blogspot.com.

Klicka sedan på knappen Subscribe. På en rad under sökfältet kommer det nu stå att prenumerationen är klar. Klicka nu på Return to Your Reading List. Har du lagt till flera kanaler kan du gå till länken Subscriptions för att välja det du vill visa. Länken Labels märker artiklar med etiketter som gör det lättare att hitta tillbaka till vissa ämnen. Du kan också klicka på stjärnan framför varje artikel för att bokmärka den artikeln som en favorit. Klickar du på Settings till höger om sökfältet får du fler alternativ, bland annat kan du exportera dina kanaler till en lista i opml format, eller importera en opml lista som du skapat i en annan RSS läsare.

Google Reader är inte färdigutvecklad. Ska du prenumerera på många kanaler och måste kunna lita på att allt alltid är som det ska så bör du överväga att använda en annan läsare - också, för har du väl startat Google Reader vill du alltid komma tillbaka.

Bloglines

Att Bloglines, som är en föregångare i det här fältet, fortfarande är en av de mest populära RSS-läsarna på nätet är inte så konstigt. Tjänsten är stabil, har flera funktioner och lägger hela tiden till fler sociala funktioner för användare som vill dela sina kanaler och kommunicera. Registrering och start går snabbt. För att lägga till kanaler till din sida klickar du på Add i My Feed fliken. Ett sökfält kommer upp och därefter är det bara att klicka och läsa.

Gritwire

Social är även Gritwire som imponerar med design och förvånar med hastighet. Prenumerationer på video-clips och ljudfiler uppmuntras med en egen mediespelare. Sajten använder Flash 8 som de flesta redan har. Det är förmodligen därför som tjänsten nästan saknar inställningskontroller. Jag skulle bland annat vilja kunna bestämma om en kanal ska visa hela artiklar eller bara rubriker. Eftersom support också verkar saknas är det nog tänkt att det ska gå bra ändå. Jag ger tummen upp trots detta, men Gritwire inte blir mitt första val för RSS-läsning varje dag.

Länkar till fler webbaserade RSS-läsare finns i artiklarna som jag listar i slutet på del 2 i den här serien. Del 1 hittar du här.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Länkar till artikeln:

Skapa en länk

<< Hem