Anteckna När Du Surfar

Du ska utveckla ditt favoritprojekt och börjar söka på nätet. Snart har du en otymplig röra av bokmärken och genvägar. Dina anteckningar är sparade i ett kollegieblock; det visade sig för krångligt att öppna ordbehandlaren och hitta sidorna du sparade. Känner du igen dig? I den här artikeln tipsar jag om smartare sätt att spara information från nätet.

Google Notebook är det senaste verktyget som lovar att hålla ordning på webadresser och anteckningar. Det fungerar riktigt bra: efter att ha provat i några veckor vill jag inte vara utan tjänsten, som fungerar lika bra i Internet Explorer som i Firefox.

Så här fungerar Google Notebook: varje gång du markerar text i en websida kommer ett plustecken fram brevid den markerade texten. Klickar du på plustecknet (eller högerklickar) sparas texten och adressen till websidan i din Google anteckningsbok.

Du kan ha flera anteckningsböcker; din notering sparas automatiskt i den anteckningsbok du öppnade senast. Du kan redigera dina anteckningar, antingen i det lilla fönstret som öppnas längst ner till höger i din webläsare eller i ett helt fönster. Om du vill kan du också låta andra läsa dina anteckningar - smart om ni jobbar på ett projekt tillsammans.

Google Notebook är alltid aktiverad i din webläsare. Efter installationen ser du i nedre högra hörnet en liten ikon som ser ut som ett anteckningsblock. Vill du inte att Notebook ska reagera när du markerar text så kan du högerklicka på ikonen.

Du hämtar Google Notebook här. Installationen kräver att du är har ett Google konto - gratis. Programmet är litet och ska inte påverka din dator eller webläsare märkvärt men som oftast med Google är produkterna i beta-fas, d v s inte riktigt färdiga men ok att använda ändå.

Google Notebook är en tjänst som gör det uppkopplade livet lite lättare. Vill du ha tillgång till dina anteckningar även när du är nedkopplad kan du prova att öppna din anteckningssida i ett helt fönster i webläsaren och sedan spara sidan till din hårddisk. För att vara på den säkra sidan kan du också kopiera och klistra in texten till en sida i ett ordbehandlingsprogram.

Vilka är alternativen?

Om du inte vill spara anteckningar på Internet kan du ändå göra ditt webliv lite smidigare genom att spara en tom sida från Windows Anteckningar eller Wordpad på ditt skrivbord eller i Quick-Launch fältet (brevid startknappen). Du hittar Anteckningar och Wordpad i Start/Alla Program/Tillbehör. Spara sidor med anteckningar med ett lämpligt namn till en lämplig folder (t ex Mina Dokument) så behåller du alltid den tomma sidan på skrivbordet - just det, tom.

Scrapbook är ett Firefox tillägg som sparar webadresser, anteckningar och bokmärken tillsammans.

Microsoft OneNote är inte gratis men mycket användbart. Programmet startar med systemet så du kommer snabbt åt en anteckningssida från systemfältet. Ditt material kan placeras vart som helst på en sida. Allt arkiveras under flikar som gör innehållet lättöverskådligt. OneNote är inte lika smidigt som Notebook men vill du gå upp ett steg är det förmodligen ditt bästa alternativ.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Länkar till artikeln:

Skapa en länk

<< Hem